Over Amelander Amateur Kunstenaars

(AAK)

De AAK staat voor Amelander Amateur Kunstenaars

De hele maand november, tijdens de Kunstmaand Ameland, heeft de AAK in ‘Ritskemooi’ aan de Kooiweg in Buren een veelzijdige expositie van Amelander kunst. De tentoonstelling wordt ieder jaar druk bezocht en is bemand door de kunstenaars zelf. De kunstwerken bestaan uit diverse disciplines. Door de jaren heen is goed te zien welke ontwikkeling de groep doormaakt. De werken hebben een duidelijke eilandband en versterken elkaar.

In 2021 bestaat deze bijzondere groep kunstenaars 10 jaar.

Met de titel "10 jaar Amelander Kunst" gaan wij, in samenwerking met de Amelander Musea, aansluitend aan de Kunstmaand 2021, een speciale expositie van de AAK in het Natuurcentrum Ameland in Nes tentoonstellen. Deze expositie loopt van de kerstvakantie 2021 t/m de voorjaarsvakantie in maart 2022. Alvast van harte welkom!

Sinds 2020 exposeren de Amelander kunstenaars ook permanent online op deze website. U kunt nu de kunst van Ameland het hele jaar door bekijken en kopen. Wilt u meer informatie of wilt u een kunstwerk in het echt bekijken, het is mogelijk op afspraak! Neem hiervoor contact met ons op.

In december 2020 hielden wij een succesvolle online veiling van een aantal kunstwerken voor het goede doel.

Sinds de zomer 2021 houden de fotografen van AAK een permanente fotoexpositie in het museum De Amelander Vuurtoren.

Poster AAK 2020

Poster AAK 2019

Poster AAK 2018

Poster AAK 2017

Het logo

Het logo van de AAK is in 2012 ontworpen door Dymphie van den Bergh. Zij heeft het logo ontworpen om de Amelander Amateur Kunstenaars een gezicht te geven. De groep is heel divers, heel verschillende mensen doen eraan mee en mensen komen en gaan. Maar allemaal zijn we verbonden met Ameland, vandaar de kokmeeuwen: die horen bij de zee, net als Amelanders.

Wij doen het als groep, vandaar meerdere kokmeeuwen en aan hun ogen te zien houden ze contact met elkaar. En de Amelander Kunstenaars zijn bezig met schilderen of andere vormen van beeldende kunst, vandaar het penseel, waar de meeuwen letterlijk bovenop zitten. Het is ook het penseel en de verf wat de kokmeeuwen verbindt, vandaar de cirkelvormige lijn die de verf om de kokmeeuwen maakt.

Kunstenares Marijke Deinema werd geïnspireerd door het logo van de AAK. Zij maakte er een glassculptuur van en schonk het kunstwerk in 2017 aan de AAK.

videoboodschap Marijke Deinema op Facebook

Onze exposities

De AAK exposeert jaarlijks tijdens de Kunstmaand Ameland in november met een eigen uitgebreide tentoonstelling in Ritskemoei (Kooiweg 1, Buren)

In samenwerking met de Amelander Musea, een permanente expositie "Amelander Fotografen in de Vuurtoren" in het museum de Amelander Vuurtoren (Oranjeweg 53, Hollum)

In samenwerking met de Amelander Musea, een jubileumexpositie "10 jaar Amelander Kunst" in het Natuurcentrum Ameland (Strandweg 38, Nes)

Deze expositie loopt van de kerstvakantie 2021 t/m 6 maart 2022

Het hele jaar door exposeert de AAK op deze website met talloze originele kunstwerken die u ook gelijk online kunt kopen.


Hebt u vragen of opmerkingen?