Kunst online kopen

Hoe werkt dat?


Hoe werkt het kopen van kunstwerken van Amelander Kunstenaars?

Online kunst kopen gebeurt wereldwijd steeds vaker en wordt al jaren als gewoon beschouwd. Toch komen er soms vragen.

Stel, je ziet een prachtig kunstwerk hier op onze website bij een van onze
(online) exposities en het spreekt je zo aan, dat je het werk graag zou willen bemachtigen. Hoe werkt dat dan?

Je zou waarschijnlijk het kunstwerk eerst in het echt willen zien

 • Amelander Kunstenaars exposeren hun werk fysiek op verschillende locaties op het eiland, zoals bijvoorbeeld tijdens de Kunstmaand Ameland in Ritskemoei in Buren, in de Vuurtoren in Hollum en in het Natuurcentrum in Nes. Binnen de openingstijden van deze exposities kun je daar ter plekke de kunst van Ameland alvast bewonderen en beslissen of je het beoogde favoriete kunstwerk wilt kopen. Ontdek welke exposities van Amelander Kunstenaars er nu gaande zijn: Onze exposities.

 • Ben je (nog) niet op Ameland? Of is er op dit moment geen fysieke expositie, maar je ziet een interessant werk hier op onze website? Ook geen probleem! Schroom niet gewoon een bezichtiging aan te vragen als je op Ameland bent via onze contact pagina. Onze kunstenaars zouden jou graag hun kunst laten zien en bovendien hoor je dan waarschijnlijk een persoonlijk verhaal over jouw favoriete meesterwerk (wat altijd en zeker een bijzonder verhaal op zich is).

 • Ook kun je vooraf naar meerdere foto's of filmpjes van een kunstwerk vragen en naar een uitgebreide omschrijving. Kortom, stel alle mogelijke vragen! Amelander Kunstenaars willen ze graag beantwoorden.

Kunst koop je met een koopovereenkomst

 • Heb je de beslissing genomen en je wilt jouw favoriete kunstwerk kopen? Dan ondertekenen we graag eerst een koopovereenkomst. Dit kan op papier of digitaal per email. Daarin worden o.a. een koopdatum, de naam, adres en contactgegevens van de koper vermeld en het kunstwerk beschreven. Ook worden er de betalingsvoorwaarden en transportvoorwaarden vastgelegd.

 • Een gekocht kunstwerk dat op een van de fysieke exposities tentoongesteld is, zal daar tot het einde van de expositie blijven. Daarna wordt het direct naar de koper verstuurd of overhandigd. (Voor kunstfotografie geld dit overigens niet, een extra afdruk en verzending vinden plaats in overleg met de koper.) Er wordt een rode stip bij het kunstwerk geplaatst, ook online, wat overal in de kunstwereld "verkocht" betekent. Voor de kunstwerken die alleen online zijn tentoongesteld, geldt meestal dat ze direct na de betaling kunnen worden verzonden of meegenomen.

Hoe te betalen

 • Betaling vindt plaats volgens de voorwaarden in de koopovereenkomst, door het overmaken van het volledige bedrag en eventuele transportkosten op onze bankrekening of door contante betaling. Op dit moment hebben wij (nog) geen mogelijkheid voor pin of creditcard transacties.

 • Betaling dient te worden voldaan binnen 5 werkdagen na de datum van de koopovereenkomst. Gebeurt dit niet, dan wordt de overeenkomst meestal daardoor ontbonden, en het kunstwerk wordt weer beschikbaar voor verkoop.

Hoe en wanneer krijg ik mijn nieuwe aanwinst thuis?

 • Jouw kunstwerk blijft meestal tot het einde van de fysieke expositie op de locatie tentoongesteld. Direct daarna wordt het zorgvuldig door de kunstenaar zelf ingepakt en naar jou verstuurd met koerierstransport. Standaard kost zo'n transport binnen Nederland 20 euro boven de prijs van het kunstwerk, dit wordt in de koopovereenkomst vermeld. Afwijkend transport (grote afmetingen of naar het buitenland) worden vooraf in overleg bepaald en ook in de koopovereenkomst vastgelegd.

 • Een kunstwerk dat alleen online en niet in de fysieke expositie tentoongesteld wordt, is meestal direct na de betaling voor transport beschikbaar.

 • Er is altijd een optie om zelf op Ameland op te halen, hiervoor dan geen transportkosten uiteraard.

Wat is het kunstwerk dat ik koop over een tijd waard?

 • Ervaring leert dat de meeste originele en authentieke kunstwerken hun waarde ten minste altijd behouden. Soms blijkt het zelfs een briljante investering te zijn als de werken van een kunstenaar goed bekend en breed gewaardeerd worden. De rol van de koper/eigenaar van het kunstwerk zelf hierbij is vaak cruciaal. Door een goede en consequente promotie en het bekend maken van het kunstwerk en van de maker bijvoorbeeld in de media (traditionele of social) creëer je als kunstverzamelaar vooral voor jezelf een gunstige situatie waardoor de waarde van het kunstwerk in je bezit stijgt. Een win - win dus!

Wat is dan met de auteursrechten?

 • Belangrijk is om te weten dat de kunstenaar wettelijk bijna altijd de auteursrechten op zijn kunstwerk behoudt, tenzij zij/hij uitdrukkelijk en schriftelijk ervan afstand doet. Dit is van belang bijvoorbeeld als je het gekochte kunstwerk voor commerciële doeleinden gaat gebruiken of je het doorverkoopt. Dan kan de kunstenaar bijvoorbeeld recht op een vergoeding/royalty hebben. Aan de andere kant, de kunstenaar heeft bijvoorbeeld door het behouden van haar/zijn auteursrecht alle vrijheid om de afbeeldingen van het originele verkochte kunstwerk altijd te gebruiken of als reproducties/prints te verkopen. Wel is het dan verplicht om te melden dat het over een kopie en niet over het origineel gaat.

Maar is jullie kunst dan echt echt?

 • Onze kunstenaars mogen alleen unieke en zelfgemaakte kunstwerken verkopen via onze site of tijdens onze tentoonstellingen. Kunstfotografie is hiervan een kleine uitzondering wat betreft "uniek", want de kunstfotograaf mag zelf bepalen hoeveel afdrukken zij/hij verkoopt.

 • Wij garanderen dat alle kunstwerken die te koop zijn op onze website origineel en authentiek zijn en gemaakt zijn door de Amelander Kunstenaars.

 • Vraag bij het kopen naar het certificaat van echtheid (Certificate of Authenticity), getekend door de kunstenaar zelf. Zo'n certificaat op papier bevat de titel, materiaal, afmetingen, jaar van ontstaan van het kunstwerk, of het een origineel of een kopie uit een oplage is, en de naam en handtekening van de auteur.


Meer weten over kunst online kopen?

Lees dan bijvoorbeeld ook dit artikel in Het Financieele Dagblad over Do's en don'ts bij online kunst kopen.


Dank voor je tijd en interesse! We hopen dat het nu veel duidelijker is geworden.
Bezoek dan snel
al onze (online) exposities en ontdek welke Amelander kunstwerken nog te koop zijn. Misschien zit daar jouw toekomstige meesterwerk tussen!


En als er nog vragen zijn, horen we ze ook graag!
Neem contact met ons op.