Over

 
Amelander Kunstenaars

 Kunstenaars geïnspireerd door en verbonden met ons eiland

Ameland is altijd een rijke bodem voor talent geweest.

In 2011 is een kleine groep enthousiaste eilanders gestart met het exposeren van kunst. In 10 jaar tijd ontwikkelden ze zich tot een grote gevarieerde groep Amelander Kunstenaars, die inmiddels een begrip zijn op het eiland en ver daarbuiten.

Elk jaar, de hele maand november, tijdens de Kunstmaand Ameland, heeft de groep Amelander Kunstenaars in Ritskemooi aan de Kooiweg in Buren een veelzijdige expositie van Amelander kunst. De tentoonstelling wordt ieder jaar door duizenden kunstliefhebbers bezocht en is bemand door de kunstenaars zelf. De werken hebben een duidelijke eilandband en versterken elkaar.

Sinds 2020 exposeren de Amelander Kunstenaars ook permanent online op deze website. U kunt nu de kunst van Ameland het hele jaar door bekijken en kopen.  Wilt u meer informatie of wilt u een kunstwerk in het echt bekijken buiten de exposities, het is mogelijk op afspraak. Neem hiervoor contact met ons op. Lees ook hoe het kopen van Amelander Kunst werkt: Amelander Kunst online kopen? 

De Amelander Musea bieden de Amelander Kunstenaars meerdere keren per jaar diverse podia voor gezamenlijke en individuele exposities. De meeste exposities kun je op deze website terugvinden.    

MEER:


ons archief vanaf 2020


Het logo

Het logo van de Amelander Kunstenaars is in 2012 ontworpen door Dymphie van den Bergh. Zij heeft het logo ontworpen om de Amelander Kunstenaars een gezicht te geven. De groep is heel divers, heel verschillende mensen doen eraan mee en mensen komen en gaan. Maar allemaal zijn we verbonden met Ameland, vandaar de kokmeeuwen: die horen bij de zee, net als Amelanders.

Wij doen het als groep, vandaar meerdere kokmeeuwen en aan hun ogen te zien houden ze contact met elkaar. En de Amelander Kunstenaars zijn bezig met schilderen of andere vormen van beeldende kunst, vandaar het penseel, waar de meeuwen letterlijk bovenop zitten. Het is ook het penseel en de verf wat de kokmeeuwen verbindt, vandaar de cirkelvormige lijn die de verf om de kokmeeuwen maakt.

Kunstenares Marijke Deinema werd geïnspireerd door ons logo. Zij maakte er een glassculptuur van en schonk het kunstwerk in 2017 aan de Amelander Kunstenaars.

videoboodschap Marijke Deinema op Facebook

Ook Amelander Kunstenaar?